Ellen-tårta
Ingredienser och servering
Ingredienser
Låglaktossmör, socker, mandel, konserveringsmedel E202, E211, ägg, låglaktosmjölk och kaffe.
Storlekar
Tårta för 6 personer (20cmx9cm)
Tårta för 12 personer (20cmx17cm)
Tårta för 18 personer (20cmx26cm)
Tårta för 24 personer (20cmx33cm)
Servering
Ta ut tårtan i rumstemperatur en timme före servering. Skär upp tårtan med en vass kniv.
Förvaras svalt, +4 – +8.
Historien om tårtan
Ellen Svinhufvud var hustru till republiken Finlands tredje president, Pehr Evind Svinhufvud. ”Ukko-Pekka” som han kallades, lotsade vårt land igenom 30-talets lågkonjunktur och var känd för att vara en man som uppskattade traditioner. Före Finland blev självständigt blev han deporterad till Sibirien på grund av sina principer. Dit reste också trofasta Ellen, som inte ville övergiva sin make.
Under sin makes presidentperiod på 30-talet hade Ellen som vana att anordna kafferep i presidentslottet, där landets främsta kvinnor träffades och utbytte tankar. Serveringen varierade tills landets första kvinna fann en tårta som överträffade alla andra i fråga om delikatess och fulländad smak. Hon beslöt att vara lika trogen gentemot denna tårta som gentemot sin make. På initiativ av den dåvarande konditorn gav Ellen sitt tillstånd att tårtan kunde benämnas efter henne.
Under senare årtionden har Ellen Svinhufvud-tårtan blivit ett begrepp och finländarnas favorittårta, som inte har funnit sin like. När tårtans ursprungliga bagare upphörde med sin verksamhet i fjol, såg det ett tag ut som om allt gott tar slut förr eller senare.
Billnäs bruk har återfört tårtan
Billnäs bruk har sett till att det bejublade bakverket på självständighetsdagens bal på presidentslottet har återställts på finska kaffebord och caféer efter ett års frånvaro. Ellen Svinhufvud-tårtan av Billnäs bruk har framställts genom att efterfölja exakta råd och traditioner av konditormästare som tidigare bakat tårtan.
Det finns många tårtor men bara en Ellen Svinhufvud. Det finns många bruk men bara en Billnäs.