Siirry pääsisältöön

Ellen-kakku

Kakun ainesosat ja tarjoilukoot

Ainesosat

Vähälaktoosinen voi, sokeri, manteli, säilöntäaine E202, E211, kananmuna, vähälaktoosinen maito ja kahvi.

Tarjoilukoot

6 hlön kakku (20cmx9cm)
12 hlön kakku (20cmx17cm)
18 hlön kakku (20cmx26cm)
24 hlön kakku (20cmx33cm)

Tarjoiluohjeet

Ota huoneenlämpöön tunti ennen tarjoilua. Leikkaa terävällä veitsellä.
Säilytys + 4 – +8

Kakun historiaa

Ellen Svinhufvud oli Suomen tasavallan kolmannen presidentin, Pehr Evind Svinhufvudin vaimo. Maamme vaikeiden 30-luvun lamavuosien läpi luotsannut ”Ukko-Pekka” tunnettiin perinteitä kunnioittavan miehenä, joka ennen maamme itsenäistymistä karkotettiin Siperiaan periaatteidensa vuoksi. Sinne matkusti myös uskollinen Ellen, koska ei halunnut hylätä miestään.

”Ukko-Pekkansa” presidenttikauden aikana 30-luvulla Ellen otti tavakseen järjestää presidentinlinnassa kahvikutsuja, joissa maamme eturivin naiset kohtasivat ja vaihtoivat ajatuksia. Kutsujen tarjoilut vaihtuivat kunnes maamme ensimmäinen rouva löysi kakun, jonka herkullista ja täyteläistä makua ei voinut ylittää. Sille hän päätti pysyä yhtä uskollisena kuin miehelleenkin. Silloisen kondiittorin pyynnöstä Ellen antoi nimetä kakun mukaansa.

Myöhempinä vuosikymmeninä Ellen Svinhufvud -kakusta muodostuikäsite ja suomalaisten suosikkikakku, jolle ei todellista haastajaa olekoskaan löytynyt. Kakun alkuperäisen valmistajan lopetettua toimintansavuonna 2008 näytti hetken siltä, että kaikki hyvä loppuisi aikanaan.

Billnäsin ruukki toi kakun takaisin

Billnäsin ruukki palautti vuoden verran tuotannosta pois olleen, Presidentinlinnan itsenäisyyspäiväjuhlien itseoikeutetun juhlaleivonnaisen takaisin suomalaisiin kahvipöytiin. Kakku on leivottu alkuperäisen reseptin mukaan sitä aiemmin valmistaneiden kondiittorimestarien tarkkoja ohjeita noudattaen.

On monia kakkuja, mutta vain yksi Ellen Svinhufvud. On monia ruukkeja, mutta vain yksi Billnäs.

Anna palautetta

Kerro meille, mitä mieltä olit Ellen Svinhufvud -kakusta tai lähetä meille oma muistosi kakkuun liittyen.

Nimi
Osoite
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.